Førstegangskøbere slipper ikke grebet om boligmarkedet

Førstegangskøberne fastholder deres stærke position på boligmarkedet og lader sig ikke skræmme af højere priser og højere renter. Det viser tal fra Nordea Kredit.  

Det er næppe gået nogens næse forbi, at renterne steg mærkbart i 2022. Og selvom boligpriserne har taget et dyk siden sidste år, så er de stadig på et højt niveau. Man kunne derfor tro, at det havde skræmt førstegangskøberne væk, men ikke desto mindre udgør de stadig en stor del af køberne sammenlignet med de tre foregående år. Det viser tal fra Nordea Kredit.

Med udgangspunkt i de lån til boligkøb, som er finansieret i Nordea Kredit, udgør førstegangskøberne på landsplan en betydelig andel af boligkøberne. I andet halvår 2022 var 41 procent af køberne under 35 år. I samme periode i 2021 var det tal 37 procent, mens andelen i 2020 og 2019 udgjorde henholdsvis 39 procent og 37 procent.

”Vi oplever et stort ønske fra de unge familier om at købe deres egen bolig. Man skal huske på, hvor stor og spændende en beslutning det er for unge boligkøbere at købe deres første bolig. Selvom det for nogle betyder hårde prioriteringer i budgettet, ser vi stadig, at det er prioriteringer, som mange er villige til at foretage,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

"Jagten på en ny bolig kan være en spændende tid fyldt med drømme og udsyn, men for førstegangskøbere kan det også være udfordrende. Det gælder ikke mindst i øjeblikket, hvor høje priser og høje renter gør det sværere at få råd til drømmeboligen. Man kunne derfor tro, at førstegangskøberne var forsvundet fra boligmarkedet eller i hvert fald udgjorde en væsentligt mindre andel af køberne end tidligere. Men sådan forholder det sig heldigvis ikke, og det er en glædelig nyhed på boligmarkedet," siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. 

Andel af boligkøbere i Nordea Kredit under 35 år

Landsdele 2019H2 2020H2 2021H2 2022H2
København By 40% 41% 41% 45%
Københavns omegn 37% 37% 36% 41%
Nordsjælland 30% 33% 30% 33%
Bornholm 29% 30% 32% 32%
Østsjælland 36% 38% 30% 46%
Vest- og Sydsjælland 35% 40% 32% 36%
Fyn 37% 43% 38% 43%
Sydjylland 38% 35% 41% 43%
Østjylland 40% 43% 42% 43%
Vestjylland 47% 43% 46% 44%
Nordjylland 44% 41% 32% 45%

Kilde: Nordea Kredit.

Unges flyttebehov

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er der flere forklaringer på, at førstegangskøberne fortsat udgør en stor andel af boligkøberne:

”Andelen af førstegangskøbere er meget stabil. For mange førstegangskøbere opstår der et naturligt flyttebehov, hvis familien udvides eller et midlertidig lejemål ophører. Det kan også være et ønske om at flytte tættere på job eller familie. Den fortsat betydelige andel af førstegangskøbere kan derfor forklares med et naturligt in-flow på boligmarkedet.”

En anden forklaringen kan findes i, at førstegangskøberne har fået nemmere ved at finde drømmeboligen. Tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af villaer og rækkehuse på landsplan er steget med næsten 30 procent det seneste år. På ejerlejlighedsmarkedet er udbuddet steget med 16 procent, mens udbuddet af sommerhuse er 13 procent højere. 

”Den stigende tendens i udbuddet af boliger har givet flere muligheder for at finde den helt rigtige bolig. Samtidig ser vi, at salgstiderne er blevet lidt længere, hvilket kan være til gavn for førstegangskøberne, som får bedre tid til at mærke efter og finde den helt rigtige bolig, hvor de kan blive i mange år,” siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

”Den historiske udvikling viser, at der er gode argumenter for at fokusere på familiens boligbehov fremfor at fokusere alt for meget på rentestigninger og øjebliksbilledet af boligmarkedet.”

Lang tidshorisont

Anbefalingen til førstegangskøberne er derfor at købe bolig med brug for øje og have en lang tidshorisont i boligen. Boligpriserne kan både gå op og ned, men over en længere periode vil de normalt gå op, så det er vigtigt at tage stilling til, om boligen passer til familiens behov på lang sigt.

Mægler viser projektsalgsbolig til køber

Fire gode råd til boligkøberne

1. Køb med brug for øje
Vores anbefaling er altid at købe ejerbolig med brug for øje. Du skal derfor tage stilling til, om tidspunktet er det rigtige for dig og din familie. Hvis du kan svare ja til det, og hvis boligen med den rette pris, størrelse og beliggenhed kommer til salg, så tag familien under armen og tag ud og kig på den. Det er altid et godt sted at starte.

2. Hav en lang tidshorisont
Tommelfingerreglen er en tidshorisont på fem år, men i det nuværende marked er det fornuftigt at tænke længere frem. Du skal derfor tage stilling til, om boligen passer til dig og din families behov på lang sigt. Hvis det eksempelvis ligger i kortene, at I vil udvide familien eller flytte længere væk fra byen, så tænk det ind i boligsøgningen.

3. Brug dine rådgivere
Boligkøb er en af de største investeringer i vores liv. Vores anbefaling er derfor at bruge dine rådgiver, så der er tjek på det hele – også alt det med småt. Uanset om du henter hjælp fra en køberrådgiver, advokat, bygningssagkyndig eller installatør, så er det altid en god ide at starte hos din bankrådgiver, som kan hjælpe med at opstille budgettet og lægge en plan for det fremtidige boligkøb.

Læs om køberrådgivning hos danbolig

4. Du behøver ikke blive voldsomt nervøs over uro boligmarkedet
De fleste boligejere vil opleve stigende priser og faldende priser flere gange i løbet af deres ejertid. Det er et helt almindeligt vilkår. Det er derfor sundt at væbne sig med tålmodighed og tænke langsigtet, når man investerer i mursten, og kan man det, så har historien vist, at det er en god investering at være boligejer. Også selvom vi kan blive ramt af perioder med faldende priser.

Kilde: Nordea Kredit og danbolig