Førstegangskøbere har nøglen til at indfri boligdrømmen

De yngre købere har stadig mange muligheder for at åbne døren til boligmarkedet og indfri drømmen om hus og have. Det viser tal fra Boligsiden, som er beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. 

Landets førstegangskøbere har stadig mange muligheder for at få foden inden for på ejerboligmarkedet og indfri drømmen om eget hus og have. Det viser en oversigt over salgspriserne på de dyreste, billigste og gennemsnitlige villaer og rækkehuse, som er lavet af Boligsiden og beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. 

På landsplan blev et gennemsnitligt hus i 2023 solgt for 2.760.000 kroner og var 157 kvadratmeter, men tallene dækker over store forskelle i pris og størrelse på de dyreste og billigste huse. De 20 procent dyreste huse kostede i gennemsnit 5.000.000 kroner og var i gennemsnit 200 kvadratmeter, mens de 20 procent billigste kostede 1.490.000 kroner og var 128 kvadratmeter.

Førstegangskøbere kan derfor spare 3.510.000 kroner ved at købe et af 20 procent billigste huse sammenlignet med et af de 20 procent dyreste, mens der er 1.270.000 kroner at spare ved at købe et af de billigere huse sammenlignet med et gennemsnitligt hus. Tallene viser, at der er store udsving i boligpriserne inden for samme kommunegrænse.

"Der er boliger, som er væsentligt billigere og væsentligt dyrere end gennemsnittet i alle kommuner. Der kan derfor være en stor kontant besparelse på huskøbet, hvis man vælger en af de billigere boliger i kommunen fremfor en af dyrere," siger Per Bie, adm. direktør i danbolig a/s, og tilføjer:

"Højere renter og høje boligpriser gør ikke boligjagten nemmere, men mange førstegangskøbere kan stadig finde en bolig inden for deres budget, hvis de ser efter en mere prisvenlig begynderbolig og er villige til at gå på kompromis med beliggenhed, størrelse eller stand." 

Udvid søgekriterier

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, vil det være en øjenåbner for mange at udforske de muligheder, der åbner sig, hvis man justerer sine søgekriterier.

LÆS OGSÅ: Den faldende inflation har fået rente til at falde

”Den generelle tendens er, at kvadratmeterpriserne er væsentligt højere i og omkring byerne. For yngre købere på jagt efter deres første bolig kan det derfor give langt flere valgmuligheder, hvis man er villig til at udvide det område, som man leder i. Så hvis man kan gå lidt på kompromis med beliggenheden, kan man ofte få meget for pengene,” siger hun.

Danskerne er generelt rigtig glade for ejerboligen, og det er der ifølge Lise Nytoft Bergmann flere grunde til.

”Mange danskere drømmer om at eje deres egen bolig og forbinder ejerboligen med trygge rammer for familiens liv. Både det økonomiske aspekt og drømmen om en ejerbolig spiller ind for købere på jagt efter deres første bolig, og det er derfor uden tvivl en stor beslutning.”

Stor forskel på de dyreste og billigste huse i hver kommune

Kilde: Boligsiden og Nordea Kredit.

Stå stærkt i dit boligkøb

Med Køberrådgivning fra danbolig får du hjælp med alle dele af dit boligkøb, så du får ro i maven og kommer bedst muligt i mål.