Østeuropæiske tilstande på lejlighedsmarkedet 

Efter en tur langt ned i dybfryseren i kølvandet på finanskrisen er hovedstadsområdets marked for lejligheder for alvor kommet i gang. Faktisk så meget, at ejendomsmæglerne står med noget, der umiddelbart kunne ligne et luksusproblem, nemlig rigtig mange interesserede købere. Problemet er bare, at udbuddet af ejerlejligheder er raslet ned, og mange købere derfor ikke kan finde det, de leder efter. 

 

”Sælgere er mere end velkomne hos os. Sat på spidsen minder vores butikker om et østeuropæisk supermarked i gamle dage. Der er alt for få varer på hylderne, og køberne har ikke meget at vælge imellem,” siger Uffe Vind fra danbolig. 

 

Baggrunden for frustrationen er et meget markant dyk i udbuddet af ejerlejligheder. På bare halvandet år er antallet af lejligheder til salg i Region Hovedstaden halveret. I juli 2011 var udbuddet på over 6.000 lejligheder, og nu er det lige under 3.000.

 

Særligt i Københavns Kommune er det gået stærkt. Her skete halveringen af udbuddet i løbet af blot 12 måneder fra årsskiftet 2011/2012 og til det netop overståede årsskifte, hvor udbuddet var på knapt 1300 ejerlejligheder. Det er det klart laveste niveau i de ni år, Realkreditrådet har ført statistik, og lige omkring en fjerdedel af udbuddet på toppen i 2006.

”Det lille udbud har allerede givet pæne prisstigninger, og vi regner med, at det fortsætter. Politiken har beregnet, at der i øjeblikket kommer 30 nye borgere i København hver eneste dag, og det vil være med til at øge efterspørgslen endnu mere,” siger Uffe Vind.

 

Sælgerne skal ud af busken

Uffe Vind håber, at køberinteressen vil få sælgerne på banen.

”Mange sælgere har taget deres boliger af markedet. Ofte fordi de frygtede lange salgstider, eller fordi de synes, at priserne, de kunne opnå, var for lave. De bekymringer er der ikke så megen grund til at have længere. Det lille udbud gør det nemmere at få solgt hurtigt og uden afslag på prisen,” siger Uffe Vind fra danbolig.

Den gennemsnitlige liggetid i Region Hovedstaden er omkring 150 dage, hvilket er den lave-ste siden 2006, hvor boligmarkedet stod på gloende pæle.

Yderligere oplysninger eller kommentarer kan fås ved henvendelse til Uffe Vind på uf-fe.vind@danbolig.dk, mobil 23 305 243 eller fastnet 38 400 410.